אלסקה. קרה, רחוקה ומעוררת השראה (צילום: thinkstock)

 

לכולם ברורה חשיבות השמירה על איכות הסביבה, אך בו-בזמן פולטת טיסה מנתב"ג ל-JFK בניו יורק 4.2 טונות של פחמן לאטמוספירה – כמות שלפי מדענים פולט האדם בממוצע במשך שנה שלמה. מכיוון שאין מנוס מטיסות כל עוד אנו מעוניינים לנפוש ולתור בעולם, קיים טרנד אטרקטיבי הרותם את איכות הסביבה לתיירות (ולהיפך) – אקוטוריזם (Ecotourism). או בעברית צחה: תיירות ירוקה.

תיירות ירוקה אינה ביעדים אורבניים כמו ניו יורק או לונדון, אלא באזורי טבע נקיים, מבודדים, ובמקרים רבים רגישים אקולוגית. קיימת אף תיירות ירוקה ענפה שמבוססת על מורשת תרבותית. מדובר באלטרנטיבה הדומיננטית ביותר כיום לתיירות המסחרית, ועם זאת אין בה משום ויתור על לינה ומקלחת במקום נוח ומסודר, אלא תוספת של ניחוח הרפתקני ובעיקר יציקת תוכן שונה לטיולים.

בכתבה זו יוצעו להלן כמה רעיונות לאתרי טיולים אקולוגיים – לדידנו, מעניינים בהרבה מעוד שיטוט ברחובות פריז, עם כל העונג שבזה - ואם על הדרך יש בהם גם תרומה לשמירה על ניקיונו של כדור הארץ, שלא לומר שרידותו, הרי שתועלתם כפולה וחשובה לאין-ערוך. לקרוא ולשמור לטיול הבא.

אלסקה: מה שיותר רחוק, יותר קר

אלסקה - המדינה בעלת השטח הגדול ביותר בארה"ב - היא יעד תיירותי אולטימטיבי למעוניינים לחוות את הטבע נטו, ולשמור מרחק מן התיעוש הגלובלי שהפך יעדים תיירותיים דומים למין 'לונה פארק' של בילויים. ואין פסול בכך שאלסקה רחוקה ויקרה – אדרבא: יש יתרון גדול בכך שתיירים רבים מדירים את רגליהם ממנה, ומשאירים למתי-מעט ליהנות מנופי בראשית.

לאלסקה מומלץ לצאת בטיול מאורגן - בקבוצה או במסגרת טיול שמסלולו הותווה באופן פרטי. טיול ב'ארץ הגדולה' (תרגום השם 'אלסקה' בשפת המקום) מבטיח היכרות אותנטית ובלתי-אמצעית עם הנופים ובני המקום – בין שמסלולו עובר בהר מקינלי, הגבוה שבהרי צפון-אמריקה, או בפארק הלאומי דנאלי, ובין בנסיעה פרטית בג'יפ דרך היערות שלאורך החוף הדרום-מערבי.

אלסקה. לגלות נוף קדומים (צילום: thinkstock)

היהלום שבכתר הוא בארו (Barrow), העיר הצפונית ביותר בארה"ב, עם אוכלוסייה שחיה כ-300 מטר מעל למעגל הארקטי, שם השמש לא שוקעת לאורך 82 ימים בשנה (בין מאי לאוגוסט). בעיר זו החורף ארוך וקר מאוד – גם בחודש יולי הטמפרטורה הממוצעת בו עומדת על מעלה אחת בלבד – שאפילו סרט האימה '30 ימים של לילה' שמתרחש בבארו, צולם למעשה בניו זילנד...

 

גלאפגוס. כך ברא אותם הטבע (צילום: thinkstock)

 

גלאפגוס: יופי נדיר

150 אלף איש נוהרים מדי שנה אל שרשרת האיים שמול חופי אקוואדור, בה חיים זנים של בעלי חיים וצמחים מהנדירים והייחודיים שעל כדור הארץ. בשנים האחרונות, משהתברר שתעשיית התיירות גורמת להרס איטי ומתמשך של אוצר אקולוגי זה, נכנס ארגון אונסק"ו לתמונה ובתיאום עם ממשלת אקוואדור הוכנסו מספר שינויים שצמצמו מאז את הנזק האקולוגי שבכל ביקור בגלאפגוס.

כך, כדי למזער ככל האפשר את פגעי התיירות - הנאמדת כיום ב-30 אלף מבקרים ותושבים על האיים, בכל רגע נתון - ניתן לבקר כיום בגלפאגוס בעזרת 80 סירות המשוטטות בין האיים ומאפשרות לתיירים ללון על הסיפון ואף לאכול בהן. כל זאת, מבלי שכף רגלם תדרוך על האיים ובכך תאפשר את שימור החיים שעל האיים.

בהאמה. כך ברא אותם הטבע (צילום: thinkstock)

איי בהאמה: הכחול הכי ירוק

טיול בבהאמה (The Bahamas) - ארכיפלג בן 700 איים באוקיינוס האטלנטי, צפונית לשאר האיים הקאריביים - מסייע לתעשיית התיירות הירוקה באיים הנחשבת לאחת המתקדמות והמוצלחות בעולם. הרוחות והשמש משמשות חברות רבות לאספקת חשמל מהאי Star Island, כל זאת על מנת להפוך אותו לכפר נופש החף לחלוטין מהשפעה מזיקה על הסביבה (ecological footprint).

איים אחרים בקאריביים, כמו-גם האי באלי שבאינדונזיה, מנסים לחקות את הצלחת Star Island, שעל הישגיו חתומים היזמים המקומיים והממשלה. זו הסיבה שבאי זה אפשר לראות צבים נדירים שוחים להם בניחותא לאורך החוף, לשכשך במים נקיים וצלולים, לנשום אוויר נעים ולנפוש בכפר נופש קאריבי, כפי שהייתם רוצים שייראה – שקט, טבעי וכחול. והכל בזכות התיירות הירוקה.