חוף רחצה באחד מאיי סיישל. קרדיט: shutterstock

תעודת זהות:

הרפובליקה של סיישל היא מדינת איים באוקיינוס ההודי, השוכנת בסמוך למאוריציוס ולמלדיבים.

צורת המשטר: רפובליקה דמוקרטית

מטבע: רופי סיישלי (SCR)

אזור זמן: 4+ UTC

אוכלוסיה: כ-89 אלף

תמ"ג לנפש: כ-23,000$

שפות: אנגלית, סיישלית, צרפתית

ארכיפלג סיישל כולל 115 איים, מתוכם רק 33 מיושבים. האיים נתברכו בחופים מדהימים ובתוליים, יערות פראיים וטבע ימי מהיפים והמיוחדים בעולם. המיקום שלהם, כ-1,600 ק"מ מיבשת אפריקה, מייצר מזג אוויר משווני-לח ויציב, ללא סופות טרופיות וללא מחלות טרופיות טיפוסיות כגון מלריה. מה הפלא, אם כן, שתושבים זרים רבים, בעיקר מהמדינות איטליה, צרפת, בריטניה, רוסיה ודרום אפריקה, בוחרים לרכוש נכסים בסיישל.

תמונת מצב: בכל דרך שלא מסתכלים על זה, המסקנה היא אחת – המחירים באיי סיישל הם יקרים. מחירי הדיור בבירה ויקטוריה השוכנת באי הראשי מאהה, מתחילים בסביבות ה-200 אלף דולרים ודירת שני חדרים מרוהטת יכולה להגיע לרמת מחירים של כ-650 אלף דולרים. מחירי הקרקעות באי נעים בין 50 דולרים למטר ללא נוף, ועד לכ-1,500 דולרים למטר לקרקע הנמצאת על קדמת החוף. באי הסמוך פרלין, אגב, המחירים גבוהים בכ-  20% בממוצע, משום שמרביתם ממוקמים ממש על החוף או בקרבתו.

שכירות ותשואה: התשואות בגין השכרות נכסים באיי סיישל אינן גבוהות במיוחד, למרות עלויות בניה נמוכות יחסית, אשר נעות בין 1,000-1,200 דולרים למטר מרובע. כמו במרבית המקומות, ככול שהנכס יהיה יקר ויוקרתי יותר, כך התשואה בגינו תהה נמוכה יותר. כך למשל, נכס של 70 מ"ר ייתן תשואה של כ-7%, נכס בגודל של 100 מ"ר ייתן תשואה של כ-6%, ונכסים גדולים יותר, תשואתם תנוע בטווח שבין 4% ל-4.5%. יש לשים לב, כי רק תושבי האיים יכולים ליהנות מתשואות אלו – תושבי חוץ מורשים לקנות נכסים לשימושם האישי ומשפחתם בלבד, ואינם מורשים להשכירם, אפילו לתושבי המקום. אם כן, הכינו את המזוודות והפכו לתושבי קבע באי אם ברצונכם ליהנות מתשואת שכירות בגין בית החוף שלכם.


הבירה ויקטוריה, איי סיישל. קרדיט: shutterstock

מיסוי והוצאות: שיטת המיסוי בסיישל היא טריטוריאלית, כך שתושבי האיים ממוסים רק על הכנסתם שמקורה שם, והכנסה שמקורה בחו"ל חייבת במס רק לפי תקנות המס בארץ המקור בה הופקה. מדיניות דומה, אגב, הביאה ללונדון אנשי עסקים רבים ובעלי הון, ותרמה רבות להפיכתה לבירה הפיננסית של אירופה. הכנסה מהשכרת נכסים נחשבת כהכנסה מעסק, ולכן כל ההוצאות הקשורות בה – כגון תיקונים, הוצאות משפטיות וכדומה, הן הוצאות מוכרות. יתרה מכך – תחת חוק עידוד ההשקעות המקומי, קיימים גופים הפטורים לגמרי או חלקית ממס, ואחרים בעלי הקלות וניכויים מיוחדים שמשמעותם היא זהה – גן עדן לעסקים (השכרה נחשבת להכנסה עסקית). יתרון נוסף שהאיים מציעים הוא היעדר מס רווח הון ומס רכוש.


איי עדן, סיישל. קרדיט: shutterstock

יחד עם זאת, עלויות ביצוע עסקה של רכישת נכס נדלני יכולות להיות בינוניות עד גבוהות במיוחד – וכולן מושתות על קונה. לפני הרכישה יש לשלם תשלום מס חד פעמי, מעין מס רכישה שגובהו נקבע בהתאם לגודל ומיקום הנכס, והוא יכול לנוע בטווח הדמיוני של 10%-30% מעלות הרכישה. לכן, מומלץ להיוועץ בשירותי נוטריון מקומי לפני קבלת ההחלטה, שעלותו תנוע בין 1% ל-2%. חובה נוספת באיים היא תשלום מס בולים, שיכול לנוע בין 4% ל-10%. בנוסף, הצעת הרכישה שלכם תתפרסם בעיתון מקומי, על מנת לתת הזדמנות לתושבי המקום להציע הצעה מתחרה. היה ואושרה רכישתכם, תדרשו להפקיד בבנק המרכזי סכום במטבע זר בשווי מליון עד שני מליון רופי סיישל, שישמשו לרכישה. לסיכום, עלות ביצוע עסקת הרכישה תנוע בין כ-15% לכ-43%, ולאחר מכן נותר לכם "רק" לשלם על הנכס. תתחדשו.