אני גשרים לכל מיליך (צילום: Alan Bruce, עפ"י cc)

בני האדם הם יצורים פרקטיים. הם צריכים להגיע ממקום למקום, אז הם דאגו שיהיו שבילים. אחר כך דרכים. בהמשך גם סללו כבישים. וכשהמקומות אליהם היו צריכים להגיע נמצאו בצד השני של הנהר, העמק או הערוץ – הם הגו את ההמצאה הגאונית: גשר. בהגדרתו המילונית, זהו מבנה הנדסי שמטרתו לאפשר מעבר בטוח מעל מכשול פיזי. אלא שעם כל התחכום, לעתים נשכח ה'מעבר בטוח' והגשרים נדמים כאילו כל יעודם הוא להלחיץ ולהפחיד. לפניכם הגשרים המפחידים ביותר בעולם: מזכוכית או מעץ, תלויים בגובה אימים, על כבלי מתכת, על חבלים מתפוררים או על בלימה. פ-ח-ד. אבל הנוף, אוי, הנוף. לראות את העולם בפנורמה.

 

הר טיאנמן, סין: גשר הזכוכית

על צלע הר טיאנמן באזור האנג'יג'י שבסין, בגובה מטורף של 1,430 מטר, מתנוסס גשר זכוכית שרוחבו מטר אחד בלבד, המקשר לאורך 61 מטרים בין המצוק המערבי לבין פסגת ההר. לאמיצים שמעזים לעלות עליו ממתינה תחושת הליכה באוויר, תוך כדי צפייה ממעוף הציפור בנופי קסם הרריים ובשטיח הירוק של הגן הלאומי שלמרגלות ההר. אלה שמוכנים לפסוע על רצפת הזכוכית הלא מאוד עבה (קצת יותר משישה סנטימטרים) מתבקשים לחבוש כיסויי בד מעל לנעליים כדי להקל על עבודות הניקיון באתר, והופ - לקפוץ באוויר. כל כך שקוף שזה מפחיד. לא לרכי-הלבב.

כל העולם כולו גשר צר מאוד (צילום: Jacques Beaulieu, עפ"י cc)

 

קולורדו, ארה"ב: גשר רויאל גורג'

מעל נהר ארקנסו, קולורדו, מתוח לו רויאל גורג' (Royal Gorge) - הגשר התלוי הגדול ביותר בעולם. הנסיעה עליו מקצה לקצה, לאורך 387 מטרים, ובגובה 321 מטר, היא ללא ספק חוויה מרטיטה. הפלא ההנדסי נבנה כבר בשנת 1929 והתחזוקה שלו היא משימה לא פשוטה, כאשר מתוך 1,270 הלוחות שלאורכו מוחלפים מדי שנה 250 יחידות - רק כדי לוודא שהנוסעים יפחדו להיות עליו, גם אם אין סיכוי ליפול ממנו.

איש אחד יבנה לי גשר כדי לחצות נהר (צילום: Stephen Farris, עפ"י cc)

 

מון בלאן, צרפת: אגווי דו מידי

על הגשר הקצר הזה, בפסגת אגווי דו מידי (Aiguille du Midi, 'מחוג בשעת צהריים' בצרפתית) שבאלפים הצרפתים, כולם גיבורים גדולים – עד שמביטים מטה ונבהלים להיווכח עד כמה גבוה המבנה ההנדסי שמחבר בין שני ההרים. כמה גבוה? 3,842 מטר מעל פני הים! וכדי להגיע אליו צריך בכלל לנסוע 20 דקות ברכבל תלול למדיי לאורך 9.2 ק"מ. לא פחות מפחיד. אבל לאחר שנרגעים מהתקף הפניקה, מגלים לפתע שממרומי הגשר הזה נשקף נוף כמותו אין לראות כמעט על הכדור, עם מבט פנורמי על האלפים הצרפתים. בדיוק למקום כזה הומצא הביטוי 'על גג העולם'.

גשרים ישרים וגבוהים בין אתמול ומחר (צילום: Skimaniac, עפ"י cc)

 

מלזיה: גשר לגנאווקי סקיי

בפסגת הר גוגונג מט צ'ינצ'אנג, בגובה 700 מטר מעל פני הים, הרימו המלזים גשר מתעקל להולכי רגל המוחזק באמצעות כבלים ומתפתל לו אי שם במרומים. בזמן הצעידה השמימית עליו, לאורך 125 מטר, אפשר להתנחם במסילות הברזל שבשני צידי הגשר כדי לאזן את פחד הגבהים עם תחושת יציבות. מאחר שהגשר הוקם לצורכי תיירות, ניתן להגיע אליו רק ברכבל – מה שמוציא אותו מההגדרה המילונית של גשרים שמקשרים בין שתי נקודות. אבל גם אם היה מיועד לכך, ספק אם מי מהנדהמים מהמראות שמעליו היה בכלל זוכר לאן היו פניו מועדות מלכתחילה.

עובר גשר ועוד גשר, אני נופל וקם נופל וקם (צילום: shutterstock)

 

שוויץ: הגשר התלוי טריפט

הגשר, מעל אגם טריפטסי שליד העיירה גדמן בשוויץ, הוא מהיפים אך מפחידים ביותר בעולם. עם אורך של 170 מטר וגובה 100 מטר, הוא נחשב לאחד מהגשרים התלויים להולכי רגל הארוכים והגבוהים ביותר שבהרי האלפים. הוא נבנה בשנת 2004 על מנת לאפשר למטיילים להגיע לקרחונים באזור. במשך חמש שנים ארוכות ניצב הגשר בדד, עד שהרשויות החליטו להתקין בו מעקות גבוהים יותר ולחזק את כבליו כדי למנוע ממנו טלטלות קשות ברוחות הסוערות. זה לא שכעת הוא פחות מפחיד, אבל מאז שבוצע בו מקצה השיפורים - הפחד נעשה יותר נוח, בפרפראזה על שירו של חנוך לוין.

מאז עברו הרבה גשרים מעל המים (צילום: thisisbossi, עפ"י cc)

 

צפון אירלנד: גשר החבלים קאריק אה-רד

 

אומנם נתוניו של גשר החבלים שבמחוז באלינטוי, אירלנד, צנועים - 30 מטר גובה בלבד (דייגים נהגו להשליך ממנו את רשתות הדייג) - אך כשהוא מתנדנד בצעידה עליו תוך כדי רוח פרצים מימין ומשמאל כאילו היתה טורנדו, ומתחת תהום מים עמוקים, אין נחמה בנפילה מהגשר. גם אם היא 'רק' מגובה 23 מטר. גשר קאריק אה-רד (Carrick-a-rede), שמקשר לאורך 20 מטר בין גבעה באירלנד לאי הקטן קאריק, בטוח לחלוטין ואיש לא נפל ממנו - אך הוא לא מיועד לבעלי לב חלש כי הפחד שהוא מעורר אמיתי לגמרי. זה, למעשה, מה שהפך אותו לאטרקציה תיירותית במחיר 5.40 ליש"ט. לא זול. אבל זה לא מה שירתיע כ-250 אלף איש כל שנה, שנהנים מנופי טבע מדהימים לאורכו.  אם כי גם להם מומלץ שלא להסתכל למטה בעת החצייה.

אולי לא בניתי לי כמה גשרים, אולי לא היה לי מזל (צילום: llee_wu, עפ"י cc)

 

מכסיקו: גשר פואנטה דה אוחואלה

מאז הפכה אוחואלה (Ohuela) שבצפון–מזרח מדינת דורנגו במכסיקו לעיירת רפאים, אין הרבה סיבות לחצות את הגשר החורק שאלמלא שני הכבלים שהורכבו עליו – במרווח 180 סנטימטרים בלבד - היה ממשיך להתנדנד ברוח. גשר פואנטה דה אוחואלה (Puente de Ojuela), שאורכו 318 מטר, נמצא שם מאז 1898 ואם אתם מחפשים פעילות אקסטרים – הגעתם ליעד. הליכה בגובה 110 מטרים, על כבלים נידפים ברוח, בסמוך למערות הכפר ההיסטורי רוסאריו מאפימי והמכרה הנטוש של אוחואלה, היא חוויה שלא תשכחו.

שוב אני מוצץ גבעול מתחת גשר מט ליפול (צילום: c0d1g0, עפ"י cc)

 

פקיסטן: הגשר התלוי חוסייני-אגם בוריט

תושביו העניים של הכפר חוסייני שבצפון מזרח פקיסטן חיפשו דרך לעקוף את אגם בוריט שבעמק החוּנזה, כדי להגיע לערים הגדולות - ומתחו מעליו גשר בגובה 100 מטר ובאורך 170 מטר. אלא שמהנדסים הם לא היו, וכך נוצר גשר חוסייני שהוא מהמפחידים והמסוכנים בעולם. הגשר - אם אפשר בכלל לכנותו כך – עשוי חבלים מתפוררים, אליהם חוברו לוחות עץ שחלקם נפלו עם השנים, כך שחובה לוודא כל הזמן שיש על מה לדרוך. עבור רוב המבקרים והמקומיים, הגשר הוא קריאת-תיגר למוות. לא ידוע בדיוק כמה אנשים נפגעו מחציית המתקן הבוגדני הזה, אבל די והותר מן הסתם.

על גשר מט ליפול, אש מכאן ומכאן (צילום: junaidrao, עפ"י cc)

 

צילום הפניות: shutterstock, Gabriel Garcia Marengo ו-zerega (עפ"י cc)