הדברים הטובים שנשארו מימי הביניים. קסטייה אי לאון, sutterstock

ספרד נחשבת לאחת ממעצמות היין המובילות בעולם ואחת המדינות המתוירות באירופה, אולם מעטים משלבים בין שני הענפים המצליחים האלה, ולו משום שמרבית התיירים מגיעים לברצלונה שבחבל קטלוניה ולמדריד שבמרכז המדינה. בדרך זו הם פשוט מדלגים על המחוז הייני ביותר בפדרציה – קסטיה אי לאון.


קסטייה אי לאון הוא המחוז האוטונומי הגדול במדינה השוכן בצפון-מזרחה. מדובר באזור שאינו אורבני ולכן אינו סובל מצפיפות, המאופיין בשטח מישורי עם אדמות חקלאיות, שבתחום שיפוטו מתגוררים 2.5 מיליון איש בלבד. בשנים האחרונות ניכר כי שיטות גידול הענבים התייעלו מאד וכך הצליחו המגדלים לצמצם את השטח אותו הם תופסים לאחוז אחד מכלל השטח החקלאי, ועם זאת להפיץ יותר ענבים באיכות גבוהה יותר.

המקום: קסטייה אי לאון
אז הייתם בברצלונה, וחזרתם לשם שוב ושוב מסיבות מוצדקות בהחלט, ואין מוזיאון שלא חרשתם במדריד. יתכן ואף קפצתם לסביליה, אך מה לגבי קסטייה אי לאון? אם אתם רוצים לראות את ספרד כפי שהיא נחווית באופן אותנטי על ידי הספרדים, ללא שכבות האיפור אותן היא מורחת על עצמה בשביל להיות יפה על הבוקר לכבוד התיירים הזרים שמציפים אותה – זה המקום.







הדשא של השכן אכן ירוק יותר
Roman bridge, Toro, Zamora Province, Castile and Leon, Spain
, shutterstock


הארכיטקטורה מהרנסנס או מהתקופה הרומית, הקתדרלות, הארמונות, הכפרים השקטים שתושביהם לא ממהרים לעבודה (לכן ישמחו לנהל אתכם שיחה נעימה), הדרכים עטורות הנוף המרהיב, כולם מהווים סיבה מצוינת לזנוח את המסלול הקונבנציונאלי ולצאת לראות את ספרד האחרת.



ישן, מיושן ומה שביניהם. shutterstock

בל נשכח את האוכל, בפרט הבשר, מעושן או מומלח, שנחשב לאחד הלהיטים המקומיים, וגם הקורדרו (עגל צלוי) והקוצ'יניו (חזיר) בולטים במיוחד. ויין. כן, היין.

היין: ריברה דל דוארו

אזור היין המוביל במחוז בפרט ובספרד בכלל הוא ריברה דל דוארו. כמעט כל הגפנים כוללים גידולים של ענבים אדומים, מלבד האלביו, הענב הלבן. גולת הכותרת היא הטינטו פינו, שחולש על צפון ספרד ומופיע בכל מסעדה שמכבדת את עצמה באזור זה של העולם. ניתן בהחלט למצוא גם ענבי מרלו, גרנאצ'ה, מאלבק וקבארנה סוביניון, אבל אלה לא הופכים ליין העומד בפני עצמו, אלא משמשים לרוב חלק מתערובת עשירה של הטינטו פסקוורה המפורסם, שייחודי בשילוב שלו בין המקומי לזר. תהליכי ייצור היין מורכבים, ואת התוצר הסופי מיישנים לזמן רב עד שהוא מגיע לטעם חזק במיוחד שבהחלט משתבח עם השנים.

היין היקר ביותר בספרד הוא זה המיוצר על ידי וגה סיציליה, היקב המפורסם ביותר בריברה דל דוארו, שקיים מאז 1864. מדובר ביין עשיר ופרותי, עם לא מעט טנין, וכבונוס, מעט חריפות או עשביות מסוימת שמאזנת את הפרותיות ומונעת ממנה להשתלט יתר על המידה. תענוג.




איש איש תחת גפנו.
Ribera del Duero vineyard, shutterstock



המסביב: מתחילים ממדריד שבדרום


סגוביה: דרום

העיר העתיקה של סגוביה הינה אתר לשימור מורשת עולמית. העיירה קרובה למדריד ולכן מדובר בנקודת התחלה טובה לטיול. בעיר העתיקה תוכלו למצוא אקוודוקט ענקי ומבנים של הקהילה היהודית מהימים שלפני גירוש ספרד. חלק מבתי הכנסת הפכו מאז לכנסיות, אבל לא ניטור טינה על משהו שקרה לפני 500 שנה, נכון? לפני שתמשיכו הלאה אל תפספסו את האלקזר מסגוביה, הארמון המלכותי שנח לו במלכותיות על סלע שבין שני נהרות – הקלאמורס והארסמה.

בורגוס: מרכז

אם אתם אוהבים ארכיטקטורה דתית, בורגוס היא המקום בשבילכם, בזכות הקתדרלה הגותית (שנקראת רק "קתדרל"). מסביבה עיירה קטנה ונעימה להליכות ותיורים חסרי מטרה.


קסטייה אי לאון ללא מסכות מיותרות. sutterstock  Port of Estacas de Trueba, Burgos, Castilla y Leon, Spain

לאון: צפון מערב

בלאון, כמו בבורגוס, תוכלו למצוא קתדרלה, שרק בשבילה שווה לצאת ממדריד. הקתוליות והמסורת הדתית נמצאות בכל פינה, סמטה או בניין, אולם בערב, יוצאים להם הסטודנטים בעיר לרובע העתיק "באריו הומדו" לחגוג עד השעות הקטנות של הלילה.

סלמנקה: דרום מערב

התחנה האחרונה, לפני החזרה למדריד, היא העיר הבולטת במחוז, שבדרך מסתורית נותרה סוד תיירותי, למרות הארכיטקטורה האלגנטית שלה, חיי הלילה המרשימים בזכות האוכלוסייה הסטודנטיאלית שלה, כיכר פלאזה מאיור המרשימה והמסעדות המשובחות. כעת נותר רק לנסוע, ליהנות, ולספר זאת לעולם.