וצדקה תציל (צילום: Martin Kelly עפ"י cc)

 

אנדרו קרנגי, תעשיין פלדה אמריקני בן המאה ה-19, קבע כי "למות עשיר פירושו למות בקלון", והחל לתרום מהונו לשורת מטרות ראויות בעיניו. למעלה מ-100 שנה חלפו מאז אך הנורמות שהוא קבע תקפות גם כיום, ועשירי העולם תורמים את חלקם על מנת לשפר ולקדם את העולם בדרך הנכונה יותר מנקודת השקפתם. האם יש ליורשיהם סיבה לדאגה באשר למה שיישאר עבורם אחרי הכל? במקרה זה נראה כי העוגה, בניגוד לביטוי הידוע, נשארת שלמה גם אם נוגסים בה בכל פה.

 

מחלונות להזדמנויות. הזוג גייטס, מגייס (צילום מסך מהתוכנית 'צ'רלי רוז')

ביל ומלינדה גייטס

אם השם ביל גייטס עורר בעבר קונוטציה של כוחנות עסקית ומינימום סנטימנטים, הרי שמאז פרישתו מניהול מיקרוסופט והמעבר לניהול 'קרן ביל ומלינדה גייטס' יחד עם אשתו, נתפש ממציא מערכת החלונות כאדם נדיב, וכיום הוא מהמשפיעים ביותר בעולם. זאת, בזכות 38.3 מיליארד דולר המוחזקים כיום במה שנחשב לקרן הפרטית הגדולה בעולם (כולל 28 מיליארד מכספו הפרטי של גייטס), המסייעת לשיפור הבריאות וצמצום העוני על כדור הארץ, כמו-גם להרחבת ההזדמנויות החינוכיות והגישה למידע טכנולוגי באמריקה.

 

מספיק, אך לא עד כדי כך. באפט, אב למופת (צילום מסך מהתוכנית 'צ'רלי רוז')

וורן באפט

איל ההון האמריקאי וורן באפט (Warren Buffett), המכונה 'האורקל מאומהה', מחזיק בהון אישי הנאמד ב-58.5 מיליארד דולר, נכון לספטמבר 2013 (על-פי פורבס). ב-2006 הוא התחייב לתרום 99 אחוזים מהונו למטרות צדקה, באמצעות 'קרן ביל ומלינדה גייטס', ובמקביל נתן מיליארד דולר לכל אחד משלושת ילדיו, "כדי לפתח את חזונם הפילנתרופי". אל דאגה: הם גם קיבלו ממנו סכומי כסף נאים לעצמם, בסכום ש"מספיק כדי שהם ירגישו שהם יכולים לעשות כל דבר , אבל לא עד כדי כך שלא יעשו דבר", כפי שהסביר באפט ארבע שנים מאוחר יותר, בתוכנית הראיונות של צ'רלי רוז.

 

לקידום הדמוקרטיזציה. סורוס, חסותו יפרושֹ (צילום: shutterstock)

ג'ורג' סורוס

אם יש מי שעבורו ברורה מאליה התשובה לשאלה 'מה אתה עשית בשביל מדינה?', זהו ג'ורג' סורוס (George Soros). מנהל קרן הגידור האמריקני-יהודי, המחזיק במניות 'טבע' בהיקף של מאות מיליוני דולרים, תרם עד היום למעלה מ-6 מיליארד דולר למגוון מטרות ברחבי תבל. בין השאר, תרם סורוס סכומים כבירים לקידום תהליך הדמוקרטיזציה במרכז אירופה ומזרחה, מתוך ההבנה כי מדינות שבראשן ממשלות כושלות מייצרות עוני. ארגון 'קרנות חברה פתוחה' בראשותו מסייע כיום בשורה ארוכה של אפיקים, ממלגות ועד סיוע כלכלי ישיר, וגם בישראל יש מי שחסותו פרושֹה עליהם.

 

האב, הבן ורוח השטות. הילטון, לדורותיה (צילומים: Deveram עפ"י cc; ו-shutterstock)

וויליאם בארון הילטון

השם הילטון מתקשר בשנים האחרונות לבת פָריס, חובבת המסיבות וחביבת הצהובונים, אך לא פחות מכך גם לשושלת ששמה הוא סמל למלונות יוקרה ברחבי הגלובוס זה עשרות שנים – כמו-גם של פילנתרופיה לשמה. זאת, בזכות קונרד הילטון, מייסד רשת המלונות, שהקים את ארגון הצדקה 'קרן קונרד הילטון'. סבה של פריס, וויליאם בארון הילטון הראשון (William Barron Hilton I), התחייב ב-2007 לתרום לקרן 97 אחוזים מעזבונו, המוערך ב-2.3 מיליארד דולר. מאז הקמתה ב-1944, סייעה הקרן לחסרי בית, למניעת שימוש בסמים בקרב בני-נוער, לעבודה עם ילדים חולי איידס ועוד – הכל, תחת הכותרת "להקל על סבל, מצוקה וחוסר-כל", כפי שכתב הסב בצוואתו.

 

קשרי שלטון-בון-טון. קלינטון, מהון להון (צילום: shutterstock)

ביל והילרי קלינטון

מקובל כיום לחשוב שנשיא הפורש מכהונתו, הולך לעשות לביתו באמצעות תרגום של הפופולריות והאהדה כלפיו - למזומנים. וכך, אכן, נהג גם ביל קלינטון. אלא שבשונה מהצפוי, הוא גם הקים את 'קרן קלינטון' שמלבד חלק לא מבוטל מההון שצבר, היא כוללת גם כספי תרומות שמצליח הנשיא השרמנטי לקושש משועי-העולם – כולל מ'קרן ביל ומלינדה גייטס' - במטרה לסייע ולעורר מוּדעות ציבורית לפרויקטים חשובים. כך, נהנים בזכות הקרן ילדים ב-20 אלף בתי ספר בארה"ב מארוחות בריאות, במגרת המאבק בתופעה ההשמנה; למעלה מ-6.8 מיליון איש זוכים בסיוע תרופתי נגד איידס; עשרות אלפי חקלאים באפריקה קיבלו כלים לשיפור יבוליהם, ועוד.

 

היזהרו בבני עניים. אומידיאר, עד המיליארד (צילום: OnInnovation עפ"י cc)

פייר ופאמלה אומידיאר

"פילנתרופיה היא לא פונקציה של גודל ארנקך", אמר פייר אומידיאר (Pierre Omidyar),  הצרפתי-אמריקני מייסד e-bay. לדידו של מי שנחשב כיום לאחד מגדולי הנדבנים בעולם, ההיפך הוא הנכון: לעתים קרובות, העניים ביותר שבינינו הם הנדיבים ביותר. יחד עם אשתו פאמלה, הקים אומידיאר בשנת 2004 את חברת 'אומידיאר נטוורק' המשקיעה בחברות ובארגונים ללא כוונות רווח, שמטרתם להביא לשינויים חברתיים, כאשר עד כה הועברו אליהם כ-290 מיליון דולר. בסיס הפילנתרופיה של הזוג הוא 100 מיליון דולר שהופקדו בקרן למטרות רווח, בכדי שתניב מיליארד דולר של מיקרו-הלוואות למדינות נחשלות.

 

לא ארמסטרונג. סיבל, לא סובל (צילום מסך מתוך פאנל חדשנות בהשתתפותו, אוק' 2012)

תומאס סיבל

האמריקאי תום סיבל (Thomas Siebel) הוא דוגמה מאלפת לאדם אחד, שיכול לגרום שינוי מהפכני בחייהם של אלפי בני אדם – ובסכום כסף נמוך יחסית. סיבל, שאת הונו עשה בחברות תוכנה שניהל או הקים, התפרסם בעולם בזכות פרויקט ייחודי שהקים למלחמה בהתמכרות לסמי המרץ למיניהם. הכל החל כאשר חברו, שריף במונטנה, תיאר בפניו את נזקי ההתמכרות והפגישו עם שלושה מכורים צעירים. בעקבות המפגש ש"קרע את ליבי לגזרים", כדבריו, מימן סיבל מסע פרסום נרחב במטרה לסכל את ההתמכרות. התוצאה – בעקבות 2,000 שלטי חוצות ו-61 אלף תשדירים בטלוויזיה שהזהירו את בני הנוער מנזקי הסם – היתה מדהימה: מהמקום החמישי בארה"ב בכמות המכורים, צנחה מונטנה למקום ה-39 כיום. בעקבות ההצלחה, יצאו איידהו, אריזונה ואילינוי בקמפיין דומה.