ראש השבט. shutterstock

בעוד שהדיון האקטואלי סביב סוגיית הפליטים בישראל חם מתמיד, אין ספק שעולם האופנה כבר נקט בעמדה משלו, ואימץ בחום את השפעותיהם המסוגננות. גם אם זה לא פוליטיקלי קורקט להודות בכך, הטרנד השבטי, שמקורו באפריקה ובשבטים אינדיאניים באמריקה, הגיח לפני מספר עונות ללבו של המיינסטרים בשבועות האופנה הגדולים באירופה, ומאז הוא מסרב לעזוב

תמיד יקומו הצדקנים וישאלו, מה פשר חיבתם של גדולי המעצבים לטרנד שמזוהה עם הקהילות הפרימיטיביות והעניות ביותר בעולם? הרי קיים דיסונס ברור בין מהות הטרנד, לבין המסלולים בהם הוא מוצג, אלא שקשה להתעלם מהפן האקזוטי שמביא עמו הטרנד, זה הגורם לנו, למשל, לתור אחר מקומות נופש בלתי שגרתיים ולצרוך אופנה שמקורה במקומות רחוקים ומבודדים. עולם האופנה המחפש להמציא עצמו מחדש בכל עונה, זקוק בדיוק לטרנדים כאלה, שיוכל לעשות בהם שימוש יצירתי מבלי שיצטרך להעניק את הדעת לקונטקסט הפוליטי העומד מאחוריהם.


אפריקה פוגשת את פריז


זה התחיל בטפטופים כבר בעונות הקודמות כשמעצבים כמו LAMB (ע"ע גוון סטפאני) ומיסוני העלו למסלולי האופנה פריטים בעלי השראה שבטית בולטת. הטרנד תורגם במהרה לרשתות המסחריות ומשם לציבור הרחב, אך למרות זאת היה נדמה כי הוא נמצא עדיין בחיתוליו.

רק כשהוצגו הקולקציות לשנת 2012, וכשמייקל קורס, מארק פאסט, סלבטורה פראגמו, וויוויאן ווסטווד, הרמס ועוד רבים וטובים בחרו להכריז בריש גלי שמדובר בצעקה האחרונה בעולמם האליטסטי, רק אז היה ברור שהמיטב עוד לפנינו.

אחר כך הגיעו כל השאר

בעוד שבעונות קודמות עוד ניתן היה להסתפק במחוות עדינות לטרנד השבטי שהבליחו פה ושם, הפעם מדובר בהומאז' בולט מהסוג שלא ניתן לפספס גם אם מתאמצים. גם הרשתות המסחריות לא פספסו את הפוטנציאל הכלכלי הגלום בטרנד, וחיש קל החלו לעטר את מדפי החנויות פריטים בעלי מוטיבים שבטיים בולטים, לצד אביזרי אופנה נלווים.

קלה כנוצה. shutterstock

מה שהתחיל את דרכו כטרנד צנוע ונחבא אל הכלים, הפך במהרה למפולת שלגים בלתי ניתנת לריסון. הטרנד השבטי החל להפציע בכל מקום: על פריטי הלבוש, בתיקים, בתכשיטים ואפילו במחלקת אופנת הגברים. הטרנד קיבל תפנית לא צפויה עוד יותר, כאשר נגזרת שלו, טרנד הנוצות, המשתייך גם הוא לחללית האם השבטית, החל לעטר את אוזניהן של חובבות האופנה המצויות.

גם ברשתות המסחריות היה ניתן למצוא על חלק נכבד מהקולבים פריטים בעלי ניחוח אקזוטי מובהק, בעוד שבלוגריות האופנה המובילות, אלו שסביר להניח שלא ביקרו באפריקה מימיהן, החלו להתהלך ברחובות בפריטים בעלי ניחוח אתני, ללא רקע מבית אמא ואבא.

כך תזהו את הטרנד השבטי

אז מהו בעצם הטרנד השבטי? מדובר בשילוב מסקרן במיוחד של צורות גיאומטריות חדות לבין גוונים חמים וארציים (גווני החמרה למיניהם והאדום). על אף שהשימוש בצורות גיאומטריות אינו חדש, אין ספק שהגוונים החמים מוסיפים לו טוויסט מעניין. הטרנד בא לידי ביטוי גם באמצעות שימוש בחומרים טבעיים כמו לדוגמא העץ או הקש.


לאוזניהן בלבד. shutterstock

מאחר וההדפס השבטי הוא עז ודומיננטי, רוב בנות האנוש שלא ניחנו בפיגורה מושלמת, יעדיפו לבחור בסילואטות נקיות יחסית על מנת לא ליצור תחושה של עומס אלא להעניק להדפס את הכבוד הראוי לו (הרי בכל זאת, מדובר בהיסטוריה עתיקת יומין).

מי שלא מרגישה בנוח  לעטר את עצמה בפרינטים גיאומטריים, תשמח בוודאי לאמץ אל לבה צמידי עץ בעלי ניחוח אותנטי או צמידים מתכתיים המעוטרים בהדפס המדובר. אפשרות נוספת להוספת הנגיעה האתנית מבלי להרחיק לכת, היא באמצעות הבחירה בצעיף בעל הדפס שבטי או תיק גב (טרנד נוסף שמאיים לחזור למחוזותינו מזה מספר עונות) בהדפס דומה.

מגמה חולפת?

מחד, אפשר בהחלט לקבוע שהטרנד השבטי הוא בסך הכל טרנד חולף נוסף, בייחוד אם נשפוט את האינטנסיביות שבה הוא מעטר את המסלולים ואת רשתות האופנה. הרי ההיסטוריה הוכיחה שטרנדים שכיכבו בצורה רוויה כל כך בעולם האופנה לא שרדו ימים.

מאידך, אם בוחנים את הקריירה האופנתית של אחת בשם ניקול ריצ'י לדוגמא, שמבוססת על ליין תכשיטים אתני אותו היא משווקת באמצעות המותג שלה House of harlow מזה מספר שנים, אי אפשר שלא לחשוב שהטרנד האתני נטע שורשים ומדובר במגמה שהיא כאן כדי להישאר.

גם בארץ

לאחר שהטרנד השבטי עשה עלייה מוצלחת גם ארצה, קשה שלא להרהר בנושא בספקטרום רחב יותר: כיצד יתכן שמדינה שמפגינה יחס כל כך אמביוולנטי כלפי 'אורחיה', מאמצת בהרף עין טרנד המגיח מארץ מוצאם ועושה כבוד להיסטוריה שלהם?

אנג'י הרמון מאמצת. sutterstock

זו כנראה יופיה וגם חסרונה הגדול ביותר של האופנה: היא מצליחה לספק לנו בועה מושלמת, נטולת כל דאגות או ייסורי מצפון, כזו שמכילה טרנדים, אסתטיקה, דימויים ובעיקר- אפס פרות קדושות.