פסלו של בטהובן המוצב בבון, גרמניה (צילום מתוך אתר פסטיבל בטהובן)
חודשי האביב עד בוא רוחות הסתיו מציעים מדי שנה למבקרים באירופה עונה ארוכה ועשירה של פסטיבלי מוזיקה מכל ז'אנר וטעם - ממוזיקה אלקטרונית בקרואטיה ועד רוק באנגליה, מפופ בהולנד ועד טראנס בהונגריה, ועוד - המושכים המוני תיירים ומקומיים לימים ואף שבועות של חוויה משכרת. מחר (21 ביוני) יחגגו בעולם את חג המוסיקה העולמי, שחושף כוחות חדשים במוסיקה - כולל הקלאסית. בכתבה זו נעסוק בפסטיבלי המוזיקה הקלאסית, שמרכזים סביבם לא פחות קהל מאזינים ואוהדים מרחבי הכדור.
כמתבקש, מרבית פסטיבלי המוזיקה הקלאסית מתקיימים בארצות שהיו ערש לידתם של רבים מהיוצרים - גרמניה ואיטליה, כמו-גם צ'כיה, אוסטריה ושווייץ. חלקם סובבים סביב יצירותיו של יוצר מסוים, בחלקם המוטיב הוא העיר או המדינה בה חיברו את יצירותיהם, יש כאלו ששים דגש על היצירות ויש שממקדים את תשומת הלב בתזמורות ובנגנים מהמובילים בעולם. הנה עשרה מן הפסטיבלים המובילים באירופה, מה מנוגן בהם ומי באחראים להצלחותיהם.
פראג. צכיה: פסטיבל האביב הבינלאומי למוזיקה
הפסטיבל הציג השנה (12 במאי - 3 ביוני) במשך 3 שבועות תוכנייה עשירה למדיי: קונצרטים של יצירות קלאסיות ומודרניות, מוזיקה צ'כית ומוזיקת ימי ביניים, סדרות של מוזיקה פופולרית ומחזות תיאטרון ואופרה, בביצועם של מנצחים ותזמורות, סולנים ולהקות תיאטרון ואופרה מהמובילים בעולם. בפסטיבל השנה נוגנו להיטים כמו בורלסקות של ריכרד שטראוס בביצוע הפילהרמונית של וינה בניצוחו של כריסטוף אשנבאך (שניצח כאן לפני שנתיים על הפילהרמונית הישראלית), לצד הופעות אורח מרשימות כגון זו של זמר הקונטרה-טנור הגרמני אנדריאס שול, עם מבחר מיצירותיו של באך.
מופע אופרה בפסטיבל פראג 2013 (צילום מתוך אתר הפסטיבל)
לייפציג, גרמניה: פסטיבל באך
פסטיבל באך שהחל ב-13 ביוני מתקיים בעיר הגרמנית לייפציג, האתר האולטימטיבי לאירוח הפסטיבל. באך התגורר בלייפציג משנת 1723 ועד מותו ב-1750, ובה חיבר חלק מיצירותיו הגדולות ביותר. השנה צוין יובל 300 השנים להולדתו של המלחין הגרמני קרל פיליפ עמנואל באך, בנו השני של יוהאך סבסטיאן באך וממייסדי הסגנון הקלאסי. הפסטיבל הציע השנה אירועים במגוון טעמים וסגנונות, החל במופע בלט לרקוויאם של מוצרט וטקסטים של פזוליני, ועד המיסה בסי-מינור של באך עם תזמורת הבארוק מאמסטרדם שתנוגן כקונצרט הסיום ביום ראשון הקרוב (22 ביוני).
אחד המופעים בפסטיבל באך 2014 (צילום מתוך אתר הפסטיבל)
צרפת והעולם: חג המוזיקה העולמי
חג המוזיקה העולמי החל בשנת 1982כחג צרפתי מקומי(Fête de la Musique) והפך מאז לפסטיבל עולמי שנתי המתקיים ב-21 ביוני בכל אתר: ברחובות, באולמות ואפילו בתחנות רכבת. ב-2013, לדוגמה, נחגג היום הזה ב-108 מדינות ו-726 ערים ברחבי העולם - לא כולל צרפת, בה היו אירועים רבים מכדי לספור. השנה, רק בפריס, מתוכננים יותר מ-1,000 אירועים.ייחודו בכך שההופעות בו פתוחות ללא תשלום לקהל הרחב - מה שמאפשר חשיפה למוזיקאים מז'אנרים שונים, ותיקים וצעירים כאחד, אך גם נותן הזדמנות לקהל ליהנות ממופעי פארק של תזמורות גדולות ולהקות אופרה ש'יורדות לעם'.
מופע רחוב בצרפת, חג המוסיקה העולמי 2013 (צילום מתוך אתר הפסטיבל)
ורונה, איטליה: פסטיבל האופרה של ורונה
פסטיבל האופרה של ורונה מארח את מיטב האופרות והזמרים בעולם, ומתקיים מדי שנה באמפיתיאטרון הרומי העצום של העיר, המסוגל לאכלס 20 אלף איש. השנה במיוחד מושך הפסטיבל (20 ביוני - 7 בספטמבר) תשומת לב עולמית, בשל המופע המרכזי בו יבצע פלסידו דומינגו יצירות של ורדי, כמו-גם שש מופעי אופרה בביצועי בכורה חדשים של 'נשף המסכות', 'כרמן', 'אאידה', 'טורנדוט', 'מדאם בטרפליי' ו'רומאו ויוליה'.
מתוך האופרה רומיאו ויוליה, פסטיבל ורונה 2012 (צילום מתוך אתר הפסטיבל)
זלצבורג, אוסטריה: פסטיבל זלצבורג
פסטיבל זלצבורג, עיר הולדתו של מוצרט, נוסד בשנת 1920 כאירוע של מוזיקה ודרמה ומאז הפך לאחד הפסטיבלים היוקרתיים בעולם המוזיקה הסימפונית. במשך שישה שבועות מהווה הפסטיבל כר למפגשי פיסגה של המוזיקאים הקלאסיים, המושכים קהל רב. באתר הפסטיבל מתגאים כי כבר עתה, בטרם נוגן צליל ראשון, הזמינו למעלה מ-14 אלף איש מ-54 מדינות כרטיסים לפסטיבל (18 ביולי - 31 באוגוסט). הביקוש הוא בעיקר לבכורת האופרה 'דון ג'ואבני'בביצוע חדש, אך גם לקונצרטים של התזמורות הפילהרמוניות של וינה וברלין, ולמופעים של הפסנתרן דניאל בירנבוים וליאונידס קוואקוס היווני, מגדולי הכנרים בעולם.
כוכבי האופרה 'דון ג'ובאני', פסטיבל זלצבורג 2014 (צילום מתוך אתר הפסטיבל)
ביירוית, גרמניה: פסטיבל ואגנר
בפסטיבל המתקיים בעיר הגרמנית ביירוית (Bayreuth) מדי קיץ, מבוצעות בעיקר אופרות של ריכרד וגנר שבעצמו הגה וקידם אותו כבר מ-1876 כבמה להצגת יצירותיו. זהו הפסטיבל הוותיק ביותר למוזיקה קלאסית, ואמנותית הוא נחשב בין המכובדים - מה שמסביר את הביקוש הרב לכרטיסים: כחצי מיליון, בזמן שההיצע עומד על 58 אלף בלבד. משמע, זמן ההמתנה עומד על 5-10 שנים כשהתהליך כרוך בהגשת טופס הזמנה. ב-2013 הוצעו לראשונה כרטיסים באינטרנט, על בסיס כל הקודם זוכה. תוך שניות אזל המלאי. לפסטיבל השנה (25 ביולי - 28 באוגוסט) הוצעו כרטיסים ל-8 מופעים, במחירים 45-320 יורו. אזלו במהירות, אלא מה.
עטיפת תקליט פסטיבל ביירוית, 1965 (צילום מתוך אתר הפסטיבל)
טורה דל לאגו, איטליה: פסטיבל פוצ'יני
גם פסטיבל פוצ'יני (25 ביולי - 30 באוגוסט 2014) הוא פסטיבל אופרה קיצי המציג אופרות של יוצר אחד - המלחין האיטלקי ג'אקומו פוצ'יני. הפסטיבל מתקיים בעיירה האיטלקית טורה דה לאגו הממוקמת בין הריוויירה של טוסקנה לבין לוקה, עיר הולדתו של פוצ'יני. עם 4-5 הופעות ועוד 4 הפקות אופרה חדשות בכל שנה, הפסטיבל מושך מדי שנה כ-40 אלף צופים לאמפיתאטרון 'תיאטרו דה קואטרומילה' הממוקם בסמוך ל'וילה פוצ'יני' – הבית בו חי ועמד המלחין, ובו הוא גם קבור. נקודה ישראלית: ב-2008 העניקה קרן הפסטיבל את פרס פוצ'יני לאופרה הישראלית בזכות רמתן הגבוהה של ההפקות מיצירות המלחין.
שחקני אופרה, פסטיבל פוצ'יני 2013 (צילום מתוך אתר הפסטיבל)
לוצרן, שוויץ: פסטיבל לוצרן
פסטיבל לוצרן, בכינויו 'קיץ של מוזיקה קלאסית', הוא מהיוקרתיים במוזיקה קלאסית. הוא נוסד ב-1938 כסדרה של קונצרטים בגנים של הווילה של וגנר, בניצוחו של ארטורו טוסקניני, וכיום מופיעות בו בקביעות תזמורת הפסטיבל ותזמורת כלי המיתר של לוצרן, כשלצידן התזמורות, המנצחים והסולנים המבוקשים בעולם. מנהלו המוזיקלי של הפסטיבל הוא קלאודיו אבאדו, שניהל בעבר את התזמורת הפילהרמונית של ברלין. השנה (15 באוגוסט – 14 בספטמבר) יארח הפסטיבל את הפילהרמוניות של וינה וברלין, לצד תזמורות מאמסטרדם, לייפציג וקליבלנד – וגם שלל מופעי תיאטרון בובות.
לוצרן, במבט מהאגם (צילום מתוך אתר הפסטיבל)
פזארו, איטליה: פסטיבל האופרה של רוסיני
פסטיבל המוסיקה הבינלאומי, 'פסטיבל פזארו', נוסד ב-1980 ומתקיים בפזארו, עיר הולדתו של מלחין האופרה ג'ואקינו רוסיני. מטרתו, בנוסף להנצחת המורשת המוזיקלית של המלחין, היא להחיות ולבצע את עבודותיו במסגרת ייחודית המאפשרת שיתוף פעולה של חוקרים, אמנים וקהל. הקיץ (10-22 באוגוסט) ימלאו לפסטיבל 35 שנה ולכן לוח המופעים אטרקטיבי מתמיד, עם הפקות חדשות של ארמידה, הספר מסביליה, Aureliano in Palmira, Petite Messe Solennelle ו-Viaggio a Reims.
שחקני האופרה L'occasione fa il ladro, פסטיבל רוסיני 2013 (צילום מתוך אתר הפסטיבל)
ברלין, גרמניה: פסטיבל ברלין
הפסטיבל שהושק ב-2005 מתמקד במוזיקה קאמרית וסימפונית - בין ביצירות חדשות אך ייחודיות ובין ביצירות ישנות אך פחות ידועות. השנה (2-22 בספטמבר) יתקיימו במשך כ-3 שבועות 31 קונצרטים, בהם ינוגנו 75 יצירות של 24 מלחינים, בביצועם של 25 תזמורות, הרכבים וסולנים המייצגים כיום את סצנת המוסיקה הבינלאומית. דוגמאות? בבקשה: בקונצרט הפתיחה ינגן דניאל ברנבוים את בראהמס עם התזמורת המלכותית של ברלין, תחת שרביטו של המנצח הוונצואלי גוסטאבו דודאמל; ובסיום תנגן התזמורת הפילהרמונית של ברלין, בניצוחו של סר סיימון ראטל האנגלי, סימפוניות של שומאן ובראהמס.
קונצרט בפסטיבל ברלין 2013 (צילום מתוך אתר הפסטיבל)
בון, גרמניה: פסטיבל בטהובן
בכל שנה בסתיו חוגגת בון, עיר הולדתו של בטהובן, את הפסטיבל הקרוי על שמו במגוון תזמורות בינלאומיות, סולנים ידועים, הרכבים גדולים, ואמנים צעירים ומבטיחים. הפסטיבל, שנוסד ב-1845, מציג גישות חדשות ליצירתו של המלחין ובמשך 3 ימים מציע עשרות קונצרטים של מוסיקה קלאסית ורומנטית מאת בטהובן אבל לא רק – גם שומאן, שופן, ברוקנר, מהלר ואחרים., המלחינים המודרניים זוכים בפסטיבל לייצוג מצומצם יותר. השנה (6 בספטמבר - 3 באוקטובר) תכלול התוכנית הראשית של הפסטיבל 60 אירועים ב-21 אולמות ברחבי העיר, בהשתתפות למעלה מ-200 אמנים ותזמורות.
פסלו של בטהובן בעיר בון (צילום מתוך אתר הפסטיבל)