תן לאצבעות ללכת במקומך. אילוסטרציה: shutterstock

הטלפונים החכמים והטאבלטים הם מהתענוגות הגדולים של השנים האחרונות. מסכי המגע, האפליקציות, המשחקים והיכולת להיות מחוברים מכל מקום לכל כך הרבה שירותים שידרגו את חייהם של רבים. אך מאחורי הכיף הזה מתקיים שוק רווי סימני שאלה ובו מתנהל קרב מר על לבו וכיסו של הצרכן. שתי הלוחמות העיקריות: שתי חברות ההייטק המובילות כיום בעולם – אפל וגוגל.

אפל, כידוע, מייצרת את האייפון והאייפד, שפועלים על מערכת הפעלה שנקראת iOS. גוגל אחראית לפלטפורמה המתחרה, אנדרואיד. אם זה נשמע שיש בין השתיים הרבה מן המשותף, חשוב שנבהיר – אז זהו שלא.

יד ימין לא יודעת מה יד שמאל עושה

אפל משלמת יותר מ-7 מיליארד דולרים בשנה לסמסונג בעבור רכיבים שרכשה מענקית החומרה והתוכנה הקוריאנית, שהם 7.6 אחוזים מסך ההכנסות של סמסונג בשנת 2011. זה לא מונע מאפל לתבוע את הספקית שלה על "העתקה ללא בושה" מאפל ו"הפצצת השוק בחיקויים שמפרים לפחות 18 פטנטים".


בינתיים נוצרה איבה אמיתית בין שתי החברות, איבה שהביאה את עובדי סמסונג להתייחס לאפל כפי שדרי הוגוורטס התייחסו ללורד וולדרמורט – הם נמנעים מלכנות אותה בשמה, ומסתפקים בכינויה "איי קומפני".

אפל מעורבת ביותר משלושים תביעות ב-10 מדינות, לעיתים כתובעת ולעיתים כנתבעת, כשהקרבות הבולטים הנוספים הם עם מוטורולה ו-HTC, שתי יצרניות נוספות. המשותף לסמסונג, מוטרולה ו-HTC הוא ששלושתן משתמשות במערכת ההפעלה של גוגל, אנדרואיד.

האיבה לא זורמת בכיוון אחד בלבד, והמנכ"ל המנוח של אפל, סטיב ג'ובס, אף הפך אובססיבי לחלוטין כלפי כל מה שקשור לאנדרואיד ב-18 החודשים האחרונים לחייו. ג'ובס אף הסביר לאוטוביוגרף המורשה שלו, וולטר אייזקסון,  כי התביעות נגד אנדרואיד נועדו לשלוח מסר: "גוגל, גנבת מאיתנו את האייפון, בענק. זו גנבה פלילית".




מישהו נוגס בתפוח? shutterstock

מהציטוט הזה הסרנו כמה קללות עסיסיות, אך אחריו הגיע איום, שלא לומר הבטחה: "עד שאנשום את נשמתי האחרונה, אפעל ללא לאות כנגד גוגל ואבזבז כל אגורה שיש בידי החברה כדי לתקן את העוול. אני מתכוון להשמיד את אנדרואיד מכיוון שמדובר במוצר גנוב, ואני מוכן לדרדר את המצב לכדי מלחמה גרעינית".

"בזכות אפל והמנכ"ל שלה יש כיום מודעות גבוהה לחשיבות של חוויית המשתמש", מסביר ליאור ברודר, מנכ"ל 11Sheep, חברה העוסקת בפיתוח אפליקציות לטלפונים חכמים. "אחרי האייפון ייצרה סמסונג את הגלקסי הראשון, שהיה חיקוי סביר, אך מאז השתפר המוצר הזה והגיעו רבים אחרים", מוסיף ברודר.

הגן הסגור, הפארק הפתוח

המלחמה הגרעינית הזו עלולה לעלות לכולם הרבה מאוד כסף. כמה? ברבעון האחרון של 2011 נמכרו 37 מיליון מכשירי אייפון, 11 מיליון יותר משנמכרו ברבעון האחרון של 2010. המשמעות: זינוק מ-16 אחוזי פלח שוק ל-24 אחוזי פלח שוק, בעיקר הודות להשקת המכשיר החדש, iPhone 4S. בכל 2011 נמכרו כמעט 70 מיליון יחידות של אייפד, שמהוות כשני שלישים מפלח השוק של הטאבלטים.

מי שרכשו אייפון או אייפד קיבלו מכשירים מתוחכמים שהמאפיין הבולט ביותר שלהם הוא הנאת המשתמש. המאפיין השני הבולט בהם הוא הניתוק מכל מכשיר אחר בסביבתם שלא יוצר על ידי אפל. באותו הזמן, מערכות אנדרואיד תפסו 51 אחוזים מנתח השוק של הטלפונים החכמים ורבע מנתח השוק של הטאבלטים. המאפיין הבולט ביותר של מי שמשתמש באנדרואיד הוא שהוא עשוי להשתמש בו בשורה ארוכה מאוד של מכשירים: סמסונג, HTC, LG, מוטורולה, סוני, אייסר ויצרנים נוספים. כל יצרן לקח את האנדרואיד והתאים אותו למכשיר שלו, בחגיגת פתיחות אינטרנטית, שכוללת גם מפתחי אפליקציות. "מדובר במערכת שונה של ערכים, ושל פסיכולוגיה", אומר ברודר. "אנשים של אפל הם אנשים של סטייל, הם מעריצים את החברה, נעלבים כשאומרים עליה משהו רע, וזו מהווה מעין מקדש עבורם. אנשי אנדרואיד, לעומתם, הם אנשים של שוק חופשי, החושבים בצורה חופשית ורואים במכשיר משהו פונקציונלי, לא יותר".


משרדי גוגל בביג'ינג, סין. shutterstock

שהחברה הטובה ביותר תנצח?

על בסיס המכשירים האלה מתקיים שוק שלם נוסף של משחקים, בידור, פרסום ושיווק סלולריים. "כל תחום האפליקציות פורח וחברות משקיעות לעיתים מיליונים בתכנות ובשיווק בסלולר ובטאבלטים", אומר עמוס חדד, בעלים ומנכ"ל של חברת "עופריקס תוכן סלולרי", המפתחת פתרונות סלולר לעסקים. "מדובר בעולם מאוד דינמי שמשתנה כל הזמן, ויש אפליקציות כמו אינסטגרם ו-Draw Something שלמרות שנבנו ללא מודל עיסקי נרכשו בסכומי עתק. כל עולם הפרסום עושה כעת הסבה רצינית לכיוון הסלולר, שמשלים קמפיינים גדולים, בעיקר בחו"ל".

השוני והתחרות דוחפים את כל השחקנים בשוק לשפר את המוצרים שלהם ובו בזמן לכרות את הענף עליו כולם יושבים. הסכנה הטמונה בכך עלולה להשליך על כולם, אם הן תיפולנה, כולנו ניפגע. אך מי שעלולה להיפגע יותר מכולן היא אפל, מכיוון והיא מחזיקה בשני מוצרי דגל – אייפון ואייפד, ובמידה  ואחת התובעות שלה תשכיל לשכנע שופט שבמוצרים האלה יש הפרות פטנט, הם עלולים לרדת מהמדף ולסבול מנזק בל ישוער לתדמיתם, כשהנזק הבא יהיה גם למניות החברה. לסמסונג, להבדיל, יש 134 מודלים של טלפונים, והיא איננה תלויה באחד מהם.

המלחמה עם מוטורולה, שבינתיים נרכשה (מוטורולה מוביליטי) על ידי גוגל בעבור 12.5 מיליארד דולרים, כבר עלולה לסמן את הנזקים של המלחמה הגרעינית, כאשר החברה השבדית השיגה צו זמני מבית משפט גרמני שעלול להוביל להפסקת מכירת האייפונים והאייפדים במדינה בעלת הכלכלה החזקה באירופה. במלחמת אירן-עירק רווחה האמירה שאנחנו מאחלים הצלחה לשני הצדדים, אך כאן ברודר נוקט בגישה ההפוכה וקובע נחרצות: "אני מקווה שאף אחת לא תנצח".