אז מיהו בעצם המין החזק? קרדיט: shutterstock

מספר לא מבוטל של הודים נכנסו לרשימת מאה עשירי העולם של מגאזין "פורבס", איילי נפט מאיחוד האמירויות, בעלים של חברות טלקום וטכנולוגיות אמריקנים וקריסטי וולטון אחת, כלתו של מייסד חברת וולמארט, המחזיקה בהון העומד על 26.5 מיליארד דולרים, שנכנסה לרשימת 10 האנשים העשירים בתבל. מלבדה, אם ממש תתאמצו, תוכלו לאתר 8 נשים המככבות ברשימת 100 עשירי העולם, המחזיקות בסכומים נאים בחשבון הבנק. אך בניגוד לגברים, שרובם המכריע הצליחו לעשות את הונם בכוחות עצמם, הנשים ירשו את כספן, ואילו מעטות מאד הצליחו להגדילו, כשם שעשתה אביגיל גו'נסון, בתו של נד ג'ונסון, מבעלי קרן ההשקעות "פידליטי", למרות שהונה התכווץ ב-10 מיליארד דולרים, כתוצאה מהמשבר הכלכלי האחרון. אז מדוע הנשים המככבות ברשימה פאסיביות ומקבלות את כל הטוב הזה מבלי להזיע, בעוד הגברים מצליחים להניע את גלגלי ההצלחה ולשלשל אל כיסם מיליארדי דולרים? ד"ר דיאנה לוצאטו, אנתרופולוגית ומרצה ליחסים בין המינים במכללה האקדמית ת"א – יפו, מסבירה כיצד ברשימת העלית לא הצליחו הנשים להתברג בזכות עצמן?

"עלייה חדה בסולם מסמלת היפרדות מהעולם המוכר"


"כשמדברים על יזמות נשית, עדין מדברים על יזמות בגודל קטן ובינוני. נשים לוקחות סיכון, אך הוא קטן יותר מזה שנוטלים הגברים, וזאת מכיוון שלימדו אותן שלא צריך או כדאי לקחת יותר מדי סיכונים". עוד מוסיפה לוצאטו, "נשים רוצות מקום טוב באמצע, הן פוחדות לעלות יותר מדי למעלה מכיוון שזו מסמלת עבורן היפרדות מהעולם הפתוח והמוכר אליו הן מחוברות. פחות קירבה למשפחה, יותר אויבים וויתור על החלק הרגשי על מנת להגיע למקומות כאלו. גבר, מצדו, מסוגל להיפרד מכל דבר, לנטרל את החיים והריגושים, ולמצות את כל עולמו בקריירה. כאשר נשים עושות את זה, הוויתור עבורן גדול הרבה יותר, ומערים עליהן הרבה יותר קשיים".

תיאוריות פרוידיאניות אחרות גורסות כי מעבר לזהירות בה הן נוקטות, נשים יותר מוסריות, "יש טיעון שהמוסר הנשי פשרני יותר. הן תשתדלנה להשיג את מבוקשן מבלי לדרוס אחרים בדרך, כמובן שיש יוצאות מן הכלל".


יותר גבוה, יותר מהר יותר חזק. האם הסיסמה מתאימה לנשים? קרדיט: shutterstock



מאחורי כל גבר

הקלישאה הרווחת שמאחורי כל גבר מצליח עומדת אישה חזקה, אכן ממשיכה להזין את עצמה, אך לטענתה של ד"ר לוצאטו, היו גם זמנים אחרים, "נשים יהודיות במאות ה-17 וה-18 בגרמניה, היו שותפות מלאות לעסקי התכשיטנות והלוואת הכספים. הן היו נשים חזקות שעמדו על המקח ולא התחבאו בחדר האחורי עם סינר למותנן".

"נשים לא אוהבות תחרות עם גברים"

"נושא שנחקר בשנות ה-60 וחזר להיחקר בשנות ה-90, התנהל סביב עניין התחרות. ממחקרים אלו עולה, כי נשים לא אוהבות תחרות עם גברים. ממחקרי עמדות עולה, כי נשים אפילו לא יכלו להודות שנשים יכולות להצליח יותר מגברים בתחומים מסוימים. גבר יכול להטיל חלק מהתפקידים על אנשים אחרים, אך אישה שמצליחה מאד תהיה נתונה תמיד לביקורת חברתית.

נשים מחפשות יוקרה, גברים מחפשים כסף

מה בדיוק מחפש כל אחד מהמינים במקום העבודה? לדברי ד"ר לוצאטו, מדובר בשני דברים שונים לחלוטין, "נשים מחפשות יוקרה, אך פחות תרות אחר הכסף, בעוד גברים מוכנים לוותר על הסטטוס עבור הכסף, לכן תוכלו למצוא הרבה אינסטלטורים ולא אינסטלטוריות".

אז מי בכל זאת לקחה את הסיכון וגרפה את  המיליארדים בעצמה?


אי שם במקום ה-254 ברשימה המכובדת של מגאזין "פורבס", עם הון משוערך העומד על 4.2 מיליארד דולרים, תוכלו למצוא את רוסליה מֵרָה (67), הבעלים המשותפים של חברת INDITEX , שבין עסקיה המוכרים תוכלו למצוא את רשת האופנה ZARA .  אך בניגוד מוחלט לחברותיה לרשימה, רוסליה לא סעדה את אביה לפני מותו, או התאלמנה בטרם עת מבעל שיכול היה לקנות מדינה או שתיים. זו הצליחה להתברג לרשימה וכל זאת בכוחות עצמה, כשהיא מצליחה לפלס דרכה ולעלות 4 ספרות בדירוג של "פורבס" תוך שנה אחת בלבד.
 
אז מה עשתה רוסליה שהביא אותה להצלחה בסדר גודל כזה? יחד עם בעלה לשעבר אמנסיו אורטגה, יצרה רוסליה בביתם שבספרד חלוקים לבנים, יוזמה שהפכה ברבות הימים לחברת inditex, עסק שמגלגל 6.7 מליארד דולרים. רוסליה שלשלה לכיסה 600 מיליון דולרים לאחר הנפקת החברה בבורסה, ונשארה עם נתח של 7% בחברה לאחר הפרידה מבעלה. עם חוש עסקי מפותח וכשהמזל משחק לצידה, השכילה רוסליה להשקיע את המיליונים בתלבושות לסרטים, חוות דגים, חברת ביו - רפואה התרה אחר מזור למחלת הסרטן דרך כמוסה ממימי הים, וחברה המייצרת זיהוי לתינוקות שאך נולדו, דרך טביעת אצבע.
רוסליה מרה.צילום מסך: youtube

אופרה ווינפרי: אגדה עוד בימי חייה

במרחק 166 מקומות מרוסליה, וביבשת אחרת לגמרי, כשהיא מדורגת במקום ה-420 ברשימת עשירי "פורבס", ולא אפלטונית במיוחד, תוכלו לזהות את המלכה הגדולה של המסך הקטן, אופרה ווינפרי. עלייתה מבירא עמיקתא לאיגרא רמה, למרות סיפור חייה סוחט הדמעות, עליו נהגה לדבר בשידור ולשתף את צופיה המסורים, לא מנעה ממנה לעלות לצמרת השידור העולמית ולהישאר שם במשך 25 שנה עם סינדיקציה ששלחה זרועותיה לכל קצוות תבל. התכנית, הרשת שהקימה, חברת ההפקות, תחנת הרדיו והמגאזין, כל אלו הכניסו לחשבונה הפרטי סכום של 2.7 מיליארד דולרים. ומי יירש את כל הטוב הזה? מאחר ואופרה הקדישה את חייה לעבודתה ולא הביאה צאצאים שיירשו את הונה, הכלבים שבאחוזתה הם אלו שנכנסו לצוואתה ויתחלקו ביניהם בסכום העומד על 30 מיליון דולרים, סכום המבטיח שלא יפלו לסטטיסטיקה של "חיי כלב". את שאר הכסף תחלק אופרה ככל הנראה בין קרן "רשת מלאך", האמונה על בניית בתי ספר במדינות נחשלות ובין יתומי אפריקה.


המלכה הגדולה של המסך הקטן. אופרה וינפרי. קרדיט: shutterstock

עם מאמץ לא פשוט לאתר את הבאה בתור שהפשילה שרוולים וגרפה את המיליארדים, הגענו למקום ה-516 עם דוריס פישר (79), בעלת חברת GAP  העולמית. פישר, שעשתה את הונה יחד עם בעלה, שפרש לחיים טובים יותר, ירדה תוך שנה בלבד 138 מקומות בדירוג העולמי של "פורבס". המשבר הכלכלי, סגירתן של 19 חנויות Forth & Towne תוך שנתיים ממועד השקתן, היו כנראה הקטליזטור הראשי לירידה החדה בדירוג של פישר. 

אין אלא להתנחם בקלישאה שתעצבן כל פמיניסטית מצויה, שמאחורי כל גבר מצליח עומדת אישה, שמצליחה לאחד את המשפחה, לתת את העצות הטובות ולשאת את כל העול מבלי לקבל את הקרדיט הראוי. עשירות או לא, מדורגות או לא, הרשימה מוכיחה באופן מובהק שכלכלת העולם מושתתת על ריכוזים גבוהים מאד של טסטוסטרון.