הממון והמדון (צילום: thinkstock)

 

האיש שנכנס למשרדי נראה מיליון דולר: חליפה מהודרת, חולצת כותנה לבנה בוהקת, שעון ששווה משכורת חודשית מכובדת ונעלי עור יוקרתיות. הוא בעל מפעל משגשג לייצור וייבוא תרופות, גרוש כבן שישים, אב לשלושה ילדים בגירים. לפני ארבע שנים התחתן בשנית. אשתו צעירה ממנו בשש עשרה שנים, גרושה גם היא, עם ילד אחד. האיש סיפר שלפני נישואיו השניים דאג, כמובן, להסכם ממון בחתימת שניהם - שקיבל תוקף ואושר בבית המשפט לענייני משפחה.

לא היתה לו בעיה להחתים את אשתו. להיפך. היא עצמה אמרה לו שאינה לוטשת עין לרכושו הרב, ואף ציינה את הבנתה לרצונו להיות רגוע בכל הנוגע לנכסיו ולרווחתם העתידית של ילדיו הבוגרים. בהסכם נקבע מפורשות, שלאשה אין כל חלק וזכות בכספים וברכוש מכל סוג השייך לו, ובמיוחד לא בווילה היקרה שלו. עוד צוין בהסכם, כי אם יבקש ממנה לעזוב את הבית, היא תעשה זאת תוך שלושים יום. ועכשיו הם מתגרשים.

 

האישה וההפתעה (צילום אילוסטרציה: KOMUnews עפ"י cc)

עוצו עצה ותוּפָר? לא יקום, כנראה

"ההסכם לא עוזר לי", הוא אומר בקול סדוק.

"ההסכם שחתמתם לא מכסה הכל?", שאלתי.

"ההסכם מושלם", השיב, "אבל אשתי לא. למרות ההסכם, היא דורשת הרבה כסף כתנאי לגירושים".

האם הוא מוכן לשלם לה סכום כלשהו, התעניינתי, למרות שעל פי ההסכם אינו חייב?

תשובתו, שאין לו ברירה: אשתו מצאה בבית ניירת המוכיחה כי יש בבעלותו בחו"ל חשבונות בנק גדושי כספים, עליהם לא דיווח לשלטונות, ונפנפה מולו במידע הזה שעלול לסבך אותו קשות.

"מה עוזר לי הסכם הממון מול האיומים שלה?", שאל בייאוש. ברגעים אלה הוא רק רצה לסיים את הסכסוך במהירות, בנזק כספי נמוך ככל שיוכל; וגם להבטיח שאשתו, החובבת חיפוש מסמכים מרשיעים, לא תמשיך ותאיים עליו גם בעתיד, בתקווה להוציא ממנו עוד כספים.

הצעתי לו לפנות עם אשתו לגישור. "אני לא מסוגל להחליף איתה מילה, וגם לא להסתכל עליה אחרי מה שעשתה", אמר, "לא רוצה אפילו לשבת איתה בחדר אחד".

שאלתי האם הוא מעדיף לשבת במקום אחר, פחות נעים. "אתה צודק", נאנח, "את הלקח שלי למדתי, ושכר הלימוד לא יהיה נמוך. אבל נותר לי לעשות רק דבר אחד". הבטתי בו בסקרנות. "לקוות", המשיך, "שאני אראה לפחות חלק מהכסף בחזרה". הרמתי גבה. "אני מקווה", הסביר, "מקווה מאוד, שהיא תצטרך להוציא את הכסף שלי לרכישת תרופות שאני מייצר".

 

הרכוש והגרוש (צילום: Law Institute of Texas עפ"י cc)

פרק א', פרק ב' ומה שביניהם

למרות הסיפור הזה, הסכם ממון חיוני במקרים רבים - במיוחד בפרק ב', אך לעתים הוא נחוץ גם בפרק א': הוא עוזר ביום הפקודה. לא כל אדם מעלים כספים מרשויות המס, ולא כל מי שעושה זאת מחזיק בביתו תיעוד מפליל. וחשוב לציין, כמובן, שמרבית הנשים לא נוהגות כמו זו שלפנינו. הסכם ממון נועד ברוב המקרים לשמור על זכויות רכושיות שהצטברו לפני הנישואים, ולפעמים גם על רכוש שהצטבר במהלך שנות הנישואים. הוא מאפשר פרידה ללא סכסוכי גירושים מכוערים, בכך שהוא אמור למנוע מחלוקות בענייני רכוש.

 

הירושה והגרושה (צילום: thinkstock)

הולכים אל הלא-נודע

הסכם הממון לא נוהג להתייחס לכל הקשור לילדים שטרם באו לעולם, ולכן ייתכן שלא יהיה מנוס מהתדיינות משפטית בשאלות המשמורת, הסדרי הראייה ומזונות הילדים. לא נהוג להסדיר נושאים אלה בהסכם, משום שלא ברור מי יהיה בעל המשמורת בעת הפרידה, והסדרי הראייה תלויים גם בכך וגם בגיל הילדים.

כך גם באשר לשאלת המזונות: מספר הילדים, גילם ורמת ההכנסה של ההורים בעת הגירושים, הם נתונים שאי אפשר לצפות אותם מראש. בנישואים שניים יש לכל צד רכוש ולרוב גם ילדים, ולכן טבעי שבעל הרכוש ירצה לשמור אותו לעצמו, כדי שבבוא היום יוכל להורישו לילדיו. בנוסף, לא פעם מתגורר הזוג בדירה של אחד מהם, וכמו בסיפור שלעיל מעוניין בעל הנכס לשמור על זכויותיו בו.

ישנו גורם נוסף לעריכת הסכם ממון בנישואים שניים: ילדיו של בעל הרכוש. אלה מתייחסים לא פעם בחשדנות לבן הזוג החדש של אביהם או אמם - שמא הוא מעוניין בכספו, ואולי ההורה עצמו יגלה מיוזמתו נדיבות כספית כלפי בן הזוג. כך או כך, ירושתם עלולה להצטמק - מה שגורם לילדים להסתייג מבן הזוג ש'פלש' לעולמם - וכדי למנוע זאת, רצוי שההורה יידע אותם בקיומו של הסכם הממון ואולי אף להראותו להם.

 

* עו"ד בני דון-יחייא, מומחה לדיני משפחה וירושה, פרסם עד כה שמונה ספרים. בנוסף, הוא מופיע בימים אלה בסטנד-אפ 'טובים השניים' על זוגיות; וב'צחוק הגורל' – מופע הומוריסטי על הומור יהודי.