מאיר שמגר, נשיא בית המשפט העליון לשעבר (צילום: יוסי זמיר, באדיבות המכון הישראלי לדמוקרטיה)

 

התנא יהודה בן תימא נתן במסכת אבות סימנים לאדם על-פי גילו, אך אילו חי בימינו ומכיר את השופט בדימוס מאיר שמגר – היה בוודאי מעדכן כמה מסימניו. "בן 70 לשֵׂיבה"? השופט, שבגיל 70 פרש מכהונתו כנשיא בית המשפט העליון, בחר ב'שִיבה' - לפעילות ציבורית ענפה ומלאת אתגרים. שמא "בן 90 לַשׂוּחַ" לאחר שעשה עוד 20 שנה לארצו? כבודו אומנם יחגוג 90 בחודש הבא, אבל גם במקרה זה נדמה שהתנא דנא היה חוזר בו: גם כיום שמגר עסוק מכדי לשוח. לא לשווא אמר עליו עמיתו, השופט מישאל חשין, כי הלה ניחן ב"חריצות מופלגת".

 

 

 

למאיר שמגר היה כבר רקורד נכבד כלוחם פלמ"ח ואצ"ל, כשמונה בגיל 36 לפרקליט הצבאי הראשי שהקים את מערכת הממשל הצבאי בשטחים. בתפקידיו הבאים כיועץ המשפטי לממשלה, כשופט ביהמ"ש העליון, וכנשיאו בתריסר השנים עד לפרישתו בשנת 1995, טווה שמגר משנה משפטית עשירה. ”אין אפשרות לקיים את אמון הציבור על יסוד הנסתר ממנו“, דרש - וקיים: כבודו נחרץ באשר לחופש הביטוי ובמיוחד בביקורת כלפי השלטונות. לדידו, כל עוד דברים נאמרים בתום לב, הם מוגנים מלשון הרע גם אם יתבררו כשגויים. מתוקף כך, הוא הראשון שהכיר הלכהלמעשה בזכות החיסיון העיתונאי. שמגר שינה תפישה רווחת גם בפרשנות ליחסי-מין, כשקבע בשעתו שדי בכך שאשה לא מסכימה לקיומם בכדי שייחשבו כאונס, בלי קשר למידת התנגדותה.

 

 

 

השפעתו של שמגר על החברה נמשכה גם לאחר פרישתו, כשעמד בראש ועדות חקירה ממלכתיות וציבוריות. כך, הוקם מחוז ש"י של המשטרה בעקבות הוועדה שבדקה את טבח מערת המכפלה; ראש השב"כ התפטר לאחר קביעת הוועדה בראשות שמגר שהשב"כ נכשל באבטחת רה"מ רבין; המדינה וצה"ל נמצאו אחראים לנזקי החיילים שצללו בנחל הקישון, כתוצאה ממסקנות ועדת שמגר שחקרה את פעילות צה"ל בנחל; וכראש הוועדה לקביעת כללים לניהול מו"מ לשחרור שבויים וחטופים, המליץ שמגר - על פי הדיווחים (הדו"ח סווג כסודי ביותר) - שישראל תשחרר אסירים ביטחוניים ספורים תמורת כל שבוי.

 

 

 

בגין אלה עוטר שמגר בפרסי הוקרה רבים. הוא חתן פרס ישראל על מפעל חיים לשנת 1996. זכה פעמיים בפרס צלטנר היוקרתי לחקר המשפט (ב-1995 וב-2008), בפרס בן-גוריון לשנת 1997, בפרס לשכת עורכי הדין ב-2001 וב'אות הדמוקרטיה' ב-2005. אבל לא אדם כשמגר ינוח (או ישוח): לצד פעילותו הממלכתית, הא גם כיהן כראש המועצה הציבורית של מפעל הפיס, כראש הוועדה לבחירת מקבלי 'עיטור הנשיא', ואף – במשך 13 שנה! – כפעיל באגודת הידידים של פסטיבל הג'ז באילת. כיום הוא יו"ר פורום 'סנהדרין' לתיקון שיטת הממשל, מבית המכון הישראלי לדמוקרטיה; נשיא הוועד הציבורי למען שארית יהודי אתיופיה; יו"ר הוועדה הציבורית של עמותת הצדקה 'עיגול לטובה'; ועוד ועוד. מהיכן הכוחות לכל זה?: "איני חושב שזה נכון שאדם סוגר את עצמו", אמר שמגר פעם, "אתה נושא באחריות מוסרית להמשיך ולתרום לציבור".

 

 

 

לכתבה Prime Club Awards 2015: כל הזוכים