מסכה לכל עת (צילום: Harikrishnan Tulsidas עפ"י cc)

 

גינוני הנימוסים, שפת הפוליטיקלי קורקט, קודי ההתנהגות השונים - כל אלה הם למעשה מסכות שאנו עוטים על עצמנו בהתאם למקום ובכל זמן נתון, על מנת להיזהר בכבודו של הזולת או מתוך כוונה לומר את הדבר הנכון לאדם הנכון ובעיתוי הנכון. אפילו לשאלה הטריוויאלית "מה שלומך?" אנו משיבים בקצרה "טוב, תודה" או "הכל דבש, השבח לאל", וגם זה סוג של מסכה. שהרי ברור שהשואל לא באמת מצפה שנפרושׂ בפניו את תלאות חיינו בתגובה, גם אם זהו בדיוק מה שהיינו רוצים לעשות באותו רגע.

כלומר בפועל, חוץ מאשר בהיותנו לבד או באינטימיות זוגית, אנחנו בכל מקום מסתתרים מאחורי מסכות ודימויים: מול ילדינו אנו רוצים להיתפש כסמכותיים, בעבודה נסתובב במסכת המקצועיות וכובד-הראש, ובין חברינו אנו שולפים את מסכת המצליחנות או הקוּליות כאילו נולדנו כאלה. מאידך, מכל עבר מפמפמים לנו "תהיה מי שאתה" ו"תהיה אמיתי" כערך לשאוף אליו - דהיינו, להוריד את המסכות ולהתנהג באופן טבעי - אך האם יש לערך הזה מקום על המדף בסופרמרקט המסכות של חיינו?

 

כל העולם במה (צילום: Kathryn Denman עפ"י cc)

הפוזיטיביות של האותנטיות

"למִשנתי, מעבר לזה שהמסכה נועדה להגן עלינו, היא גם שומרת על האחר", מסבירה שושי גל, מומחית בינלאומית ל-small talk ו-networking, "פעמים רבות נדמה לאנשים שמחמאות ופוזיטיביוּת הן איזושהי מסכה, אבל צריך להבדיל בין נחמדות להתנחמדות. ההתנחמדות היא תועלתית, שאם אהיה נחמדה זה יועיל לי במשהו, בעוד שנחמדות באה ממקום אמיתי - ואנשים חשים בדופק של האותנטיות! הם יודעים לזהות אם באת להתנחמד. אמר לי פעם ארז מלצר (לשעבר מנכ"ל חברות מובילות כמו סאיטקס ואפריקה-ישראל – ש"ש) שרק אחרי חצי שנה של עבודה יומיומית איתי הוא הבין שזה אמיתי".

היש צוהלת ושמחה (צילום: Andi Jetaime עפ"י cc)

אלא שבמציאות אנו מוקפים אנשים חמורי-סבר או חתומי-פנים, וקשה שלא לחשוד במי שפניו זורחות בחיוך דרך-קבע והוא כולו מצברוח תמידי כשברור לכל שגם הוא לפעמים עייף או סתם טרוד. "אף אחד לא יודע איך נראיתי לפני פגישתנו או איך איראה אחריה", אומרת גל, "לכולנו קורים דברים לפני ואחרי, אבל כשאנו מול אנשים זו בחירה שלנו 'לשים את מסכת החיוך'. רפי גינת סיפר לי פעם שבאותו יום שעלתה התוכנית כלבוטק לראשונה, הוא קיבל את הבשורה שאביו נפטר. 'בבוקר קברנו את אבי ובערב העליתי את התוכנית'. כלומר, The Show Must Go On. לשים מסכות זו דרך חיים, זה לומר שלא משנה מה הנסיבות – אנחנו ממשיכים".

 

החיוך שמסיר מסכות (צילום: Frank Kovalchek עפ"י cc)

לשאול מבלי לפלוש

לשאלה היכן, אם כך, נמצאת אותה אותנטיות מיוחלת ונטולת מגננות, עונה גל ש"את המסכות נשיל בתוך המקומות האינטימיים, כשאנחנו מגיעים למקומות המחבקים. לפעמים יקרו דברים גם בפגישה עסקית, אם נהיה אישיים ונשתף במשהו מאוד אותנטי. כי כשאתה אמיתי, אתה לא בא ממקום של מסכה אלא ממקום שנותן, שבו המחמאה יוצאת מהלב, והחיוך הוא חיוך שפותח ערוץ תקשורת חיובי ויוצר קרבה. יש לי ים דוגמאות של אנשי עסקים שפעלו מהמקומות האלה ובסופו של דבר זה חזר אליהם ביג טיים".

שאלה של מרחב (צילום: giovanni עפ"י cc)

עם זאת, לפני שנמהר להתעניין אותנטית בכל אדם מזדמן, שושי גל מבקשת להבהיר שגם בטווח השאלונים ישנם כמה כללי בוהן. "בפגישה ראשונה, אני תמיד ממליצה על שאלה בנוסח 'אשמח לשמוע על' הקריירה שלך, על ההיסטוריה שלך בחברה, או על המשפחה. כלומר, שאלה פתוחה שנותנת לצד השני את כל המרחב לשתף אותך במה שהוא בוחר – מבלי להיות פולשני; להתעניין, בלי לדרוך על יבלות. אם זה מישהו שמזמן לא פגשתם, מתבקשת שאלה מחויכת כמו מה התחדש מאז. ושוב, גם כאן הוא זה שבוחר איזו מסכה לשים ועד כמה אותנטי הוא רוצה להיות".

 

הברק שאחרי החיוך (צילום: quali-T עפ"י cc)

ברק בעיניים ותוחלת חיים

גם בכל הנוגע לחיוכים יש לגל כמה עצות זהב, בעיקר מסיבות אנדורפיניות. "לפני פגישה חשובה עומדים 30 שניות ומחייכים לעצמנו. הגוף מפריש את החומרים הטובים שמספיקים ל-20-30 דקות, ואז לשחרר את החיוך הזה שוב. זאת אומרת שגם אם אנחנו לכאורה מגיעים 'מחופשים' כי זה לא טבעי לנו, או כי באנו מתרבות פחות נגישה, אנחנו שמים את המסכה - כי בעקבותיה בא ברק בעיניים, ניצוץ, והחיוך נהיה פתאום אותנטי".

גל מאמינה שגם אם בהתחלה החיוך הוא מאולץ, עם הזמן הוא חדל מלהיות מסכה והופך לטבעי וכן. "Fake it, fake it – Till you make it", היא מצטטת את הפראזה המקובלת בטיפולים נגד דיכאון ואלכוהוליזם, ומזכירה שלל מחקרים שמצאו כי "חיוך מאריך תוחלת חיים, מקדם מכירות, יוצר דינמיקה טובה וגורם לצד השני לחייך. אני ממליצה על חיוך בפה פתוח וחושף שיניים, ולא בפה סגור; חיוך סימטרי ולא מזווית הפה. כי זה מה שאנשים יזכרו ממך: חיוך, מבט".

 

* שושי גל פוגלמן היא מומחית בינלאומית ל-small talk ו-networking זה כ-20 שנה, עם למעלה מ-10,000 שעות של הרצאות בכנסים בארץ ובעולם, כמו-גם סדנאות עם אלפי אנשי עסקים.

 

צילומי הפניה לכתבה: Salim Fadhley, Harikrishnan Tulsidas ו-Andi Jetaime (עפ"י cc)